Inredning

Shabby Chic

Vad är egentligen Shabby Chic? Shabby chic är en tillbakablickande, romantiserande lantlig inredningsstil som blev populär under 1980-talet.

Det mest utmärkande för stilen är användningen av färgen vitt i olika nyanser på allt från väggar, golv och tak till möbler och småsaker som emaljkannor. I stilen ingår äldre möbler som målats i vitt och sedan behandlats för att se mycket slitna ut. De kan även ersättas med nytillverkade möbler som patineras på liknande sätt, då det inte är åldern i sig utan utseendet som är viktigt. Andra inslag är hinkar och baljor i zink, fågelburar, fruktlådor med tryck och äldre husgeråd. Föremål av järn får gärna vara rostiga, absolut inte blanka eller polerade. Textilt favoriseras vita och naturgrå textilier, spets, bomull, linne och säckväv. Katolska religiösa symboler och föremål förekommer ofta, exempelvis madonnabilder, kors och äldre biblar. Gränserna mellan inomhus och utomhus är ofta flytande och shabby chic-inredda rum kan även innehålla föremål som vanligtvis återfinns i trädgården.

Informationen är direkt tagen från Wikipedia.

Min personliga åsikter är att dagens Shabby Chic har förändrats lite mot 80-talets, främst genom de populära väggtexterna och allt kring att använda Carpe diem på allt som tänkas kan. Jag tycker dock att väggtexter och texter på möbler faktiskt är ganska fint men det måste ju inte stå samma på alla dessa.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *