Utmattningssyndrom…

Utmattningssyndrom…

Ja det är ungefär lika kul som det låter… hela kroppen stängs av och man är glad om man orkar ta sig till badrummet för en dusch.

Nu är jag sjukskriven med denna sjukdom och det är verkligen inte kul och jag blir galen av att känna mig otillräcklig och inte finnas där ordentligt för min familj, vänner och kolleger.

Ångesten hägrar och växer lätt nu… inte nog med att man (redan innan diagnos) känner skuld för att man inte ”orkar” när ens nära vill att man ställer upp på ditt eller datt, eller bara av att ses. När man sen inte kan leverera 100% på jobbet börjar samvetet och ångesten även där… när man måste börja tacka nej till möten, aktiviteter och annat roligt så känner man en otrolig tyngd över bröstet.

Det är också otroligt lätt att i denna situation tänkta och tro vad alla andra egentligen tycker om en… meningar som:

  • ”Eh, vi bjuder inte henne hon kommer ändå vara tråkig”
  • ”Eh, det är bara att du rycker upp dig”
  • ”Eh, vi frågar inte hon kommer ändå säga nej”
  • ”Fattar hon inte att vi andra får mer att göra när hon är hemma och loppar sig”
  • ”Herregud vad mår hon dåligt för, det finns ju dom som har det mycket värre”
  • ”Det är väl bara att sova lite extra en helg så blir du piggare!”
  • osv…

Dessa tankar som ibland säkert även är sanning gör inte att man blir friskare snabbare utan de kan göra att man kryper mer ner i skiten och drar sig undan ännu djupare och längre ifrån.

Ångest och skuld är så otroligt stort i denna diagnos!

Det hemska är att energin inte räcker till, minnet sviker än, uthållighet existerar inte och att borsta tänderna kan ta hela dagens energi…

Så vad är utmattningssyndrom?

Följande texter är hämtade från 1177.

Utmattningssyndrom

Utmattningssyndrom innebär att du har flera olika kroppsliga och psykiska besvär som beror på långvarig stress eller andra svåra påfrestningar. Med stöd och behandling återhämtar du dig, även om du kan vara till exempel stresskänslig en längre tid. För vissa tar återhämtningen lång tid.

Symtom

Symtomen vid utmattningssyndrom är nästan alltid både kroppsliga och psykiska. Oftast har du också haft ett eller flera stressrelaterade besvär under en längre tid innan du blir sjuk.

Vilket eller vilka besvär som är det tydligaste vid utmattningssyndrom varierar från person till person. Det är vanligt att ha flera av följande besvär:  

Trötthet och sömnproblem

  • Du har ingen energi och upplever en stor trötthet som inte går att vila bort.
  • Du känner dig utmattad.
  • Du har svårt att somna på kvällen eller vaknar många gånger under natten.

Känslomässiga symtom

  • Du är lättirriterad, orolig och nedstämd.
  • Du har ångest.

Tankemässiga symtom

  • Du glömmer saker och har svårt att koncentrera dig.
  • Du har problem med att planera och genomföra uppgifter.

Kroppsliga symtom

  • Du har fysiska besvär som hjärtklappningyrsel och värk.
  • Du är väldigt känslig för ljud.
  • Du kan få olika typer av besvär från magen och tarmarna.

Du kan bli sjuk väldigt plötsligt

Själva insjuknandet går ofta långsamt och besvären utvecklas med tiden. Men ibland kommer symtomen mycket snabbt och påtagligt. Till exempel kan du plötsligt få svårt att orientera dig eller göra vanliga saker som att låsa upp en dörr, läsa en text eller följa med i ett samtal. Du kan också plötsligt känna dig förvirrad, få stark ångest och yrsel.

Vanligt med stresskänslighet och skuldkänslor

Du är ofta mycket känslig för all slags stress. Det är också vanligt med skuldkänslor och skamkänslor. Du kan också känna dig misslyckad och nedstämd om du inte klarar av ditt arbete eller vardagsliv som du brukar.  

Depression

Personer som har utmattningssyndrom kan också ha en depression. Men det är inte alla med utmattningssyndrom som blir deprimerade.

Att vara närstående till någon med utmattningssyndrom

Om du har någon i din omgivning som har fått eller är på väg att få utmattningssyndrom är det viktigt att inse att det kan vara ett allvarligt tillstånd. Det kan ta lång tid innan personen blir som vanligt igen och sjukdomen påverkar ofta livet mycket. Ofta blir också personen mer stresskänslig.

Hjälp till med det du kan

Orkar du kan du försöka avlasta personen genom att exempelvis ta hand om barn, handla eller göra andra ärenden.

Det är också bra att försöka komma ihåg att personen som har utmattningssyndrom gör så gott hen kan. Även små krav, som att gå ut med soporna eller diska, kan kännas överväldigande i vissa faser av sjukdomen. Därför är det bra att vara lyhörd och låta den som är sjuk bestämma takten. Samtidigt kan du som närstående uppmuntra och stötta.

Glöm inte dig själv

Eftersom den som är sjuk kan behöva stöd under lång tid, är det viktigt att du som närstående själv försöker hitta en bra balans och ta hand om dig själv. Genom att lära dig mer om stress och konsekvenserna av stress, kan du också lättare förstå den som är sjuk. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *