Privat

Akademiska sjukhuset i Uppsala

Hej alla läsare,

de senaste 2 veckorna har jag spenderat min tid här på Akkis i Uppsala. Anledningen är att det finns risk för prematur (att barnet kommer för tidigt). Just idag är jag enligt Akkis beräkningar på 26+0 vilket är graviditetsvecka 27.

Här nedan följer en liten förklaring på de händelseförlopp som varit den senaste månaden.

Först blev jag omkullkörd i skidbacken (2014-01-20) i Kläppen och det ganska hårt. Han slog omkull benen på mig och jag landade snett på sidan. Fick då sammandragningar och åkte till Falun och förlossningen där i ambulans. Vi blev kvar tills det lugnat sig och vi fick sen åka tillbaka till Kläppen dock med skidförbud för min del. Då mättes min livmodertapp till 29 mm.

En vecka senare (2014-01-27) låg jag i smärtor hemma i nästan 3 timmar men det lugnade ned sig.

Sen på söndagen samma vecka (2014-02-02) satt jag i soffan och kände att det började rinna. Jag gick raskt till toan och ja det rann blod. Var själv hemma och ringde förlossningen för råd och de bad mig komma in med ambulans.

Väl där undersökte dr. Åsa mig och konstaterade att min livmodertapp då enbart var 20 mm. Tillsammans med Uppsala beslutades att jag skulle åka dit. Innan transport fick jag en kortisonspruta för att barnets lungor skulle mogna snabbare plus dropp mot sammandragningar.

Sen på onsdagen mättes min livmodertapp till 10 mm och jag fick sängarrest, sen dess har de kollat den vid flertalet tillfällen och den varierar mellan 7-15 mm vid kontrollerna. Nu denna vecka har de även börjat med att mäta sammandragningar med en CTG-maskin och det ska göras 2 gånger i veckan. Att tillägga är att livmodertappen normalt ska vara mellan 30-60 mm.

Jag kommer som det ser ut nu att vara på sjukhus tills den lilla föds, vilket kan bli i 13 veckor till men den kan ju också komma imorgon eftersom det går inte att förutse. När vi är i vecka 28+0 kan Västerås sjukhus ta emot oss igen och det är om 2 veckor.

Var dag som går och den lilla är kvar i magen är guld värt, den utveckling bebisarna gör nu innan vecka 30 är enorm och jag vill gärna ha den kvar ett tag till.

Ni får ha en bra dag alla, det ska jag för solen skiner ut idag!

3 kommentarer

  • Johanna Z

    Tänker på er varje dag! Maila eller ring om du behöver något, även om det kanske är futtigt i sammanhanget. Kramar!

  • Marie

    Aha nu förstår jag. Oj vad jobbigt men det ska nog gå bra ska du se, min bror fick sin lilla i v27 knappt ett kilo tung, en lååång bb tid väntade men hon är idag en frisk o välmående tös! Men ta det lugnt nu o vila kramar till er alla tre ❤️

  • Terese

    Vad jättetråkigt att läsa om det som hänt. Hör gärna av dig om du orkar med besök, och även om jag kan hjälpa er med nåt. Kramar Terese

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *