Skönhet

10 saker du ska undvika för att sova gott

All information är hämtad på: Meditationsguiden

1. Somna med tv:n på

Låt ditt sovrum vara en lugn, tyst och mörk plats. Frånvaron av ljus gör din kropp naturligt sömnig. Alltför mycket ljus sent på dagen kan förvirra kroppen. Elektroniska apparater påverkar också din kropp genom det artificiella ljus de släpper ut. Undvik tv-apparater, datorer och mobiltelefoner i ditt sovrum, och låt sovrummet vara en plats enbart för sömn och sex.

2. Sova länge på helgen

Många stannar uppe sent på fredagar och lördagar och sover länge dagen efter. Experterna kallar detta fenomen för social jetlag, eftersom det rubbar den biologiska klockan på samma sätt som när vi reser över olika tidszoner. Försök att ha en regelbunden sömnrutin. Då minskar du inte bara risken för en sömnig måndag, utan även för övervikt och andra hälsoproblem.

3. Alkohol

En av de vanligaste myterna om sömn är att ett glas alkohol innan du går och lägger dig förbättrar din sömn. En ny studie visar att alkohol försämrar kvaliteten på vår sömn genom att REM-sömnen försvinner. REM-sömnen är viktig för vårt minne och vår inlärningsförmåga.

4. Ligga kvar i sängen när du inte kan somna

Gå upp ur sängen om du inte kan somna. Annars är risken att du blir orolig och stressad över att du inte kan somna, vilket försvårar insomningen ännu mer. Gör något avslappnande och lågmält i en halvtimme, som att läsa eller promenera långsamt i huset. Kom sedan tillbaka till sängen när du känner dig riktigt trött.

5. Förlita dig på receptbelagda sömnmedel

Se sömntabletter som ett plåster. Det kan lindra ett problem, men de kommer inte att lösa det. Använd dem tillfälligt, och försök att hitta den verkligen orsaken till dina sömnproblem.

6. Dricka kaffe sent på dagen

Om du dricker koffeinhaltiga drycker sent på dagen för att hålla dig pigg kan du känna av effekterna långt in på kvällen. Ta hellre ett energigivande mellanmål när du får en svacka på eftermiddagen.

7. Dela säng med husdjur

Det kan vara trevligt att gosa med sitt husdjur, men ett husdjur kan störa din sömn. De kan också föra med sig pollen som kan utlösa allergier.

8. Äta sen middag med en rejäl köttbit

Protein tar lång tid för kroppen att smälta, och matsmältning påverkar din sömn. Byt ut köttet till fullkorn i dina sena middagar. Fullkorn kan bidra till att främja din sömn.

9. Använda snooze

Tanken med snooze-knappen är trevlig, men att tvinga sig själv att glida ut och in ur sin sömn i korta steg stör den naturliga sömnprocessen genom de olika faserna. Ställ istället larmet på ett lite senare klockslag så att du får en djup sömn även under de sista minuterna.

10. Oroa dig för sömnen

Det är viktigt att ge tillräckligt mycket utrymme för sömn, men sömnen ska inte styra ditt liv. Ju mer ångest du har över din sömn desto svårare är det att somna. Förebered dig istället genom någon lugnande ritual, som till exempel meditation och andningsövningar, eller ett varmt bad med levande ljus.

Så hur lever jag upp till dessa.

 1. Vi har ju ingen TV i sovrummet men många gånger har jag funderat på att stänga av mobiler mm eller ha dom utanför sovrummet. Det finns ju manuella väckarklockor liknande dessa:
  klocka
  Denna kommer från Gårdsromantik och kostar 229 kr.
 2. Ja lite förskjutet blir det på morgonen i alla fall. Jag lägger mig mellan 21:30-22:30 ungefär men på helgen går jag upp runt 08:00 istället för vid 06:30 på vardagarna.
 3. Det händer att jag tar ett glas vin någon kväll men oftast lite tidigare, men det är sällan.
 4. Tyvärr ligger jag kvar i sängen även om jag ofta går på toaletten. Ibland läser jag lite men då i sängen. Detta mönster skulle jag kunna ändra lite, jag är mer rädd att jag blir pigg och jag går upp än om jag ligger kvar.
 5. Sömnmedel har jag tagit till hjälp vid extremperioder vilket i dagsläget var ganska länge sen.
 6. Kaffe dricker jag inte så det är ju bra.
 7. Katterna kommer alltid få sova med oss då det är mysigt.
 8. Ja middagar sent kan ju ske och ofta äter vi runt 19-tiden, jag får försöka dra ned på måltidsstorlekarna helt enkelt.
 9. You snooze, you looze sägs det och tyvärr snoozar min man vilket jag inte gillar men eftersom jag sover bredvid har jag inget val.
 10. Händer att jag oroar mig för sömnen men jag försöker tänka att är jag utvilad (trots 4 timmars sömn) är kroppen nöjd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *