I förra veckan bakade jag både bröd och kakor. Tänkte bjuda på lite recept och foton.

Gojibröd med aprikoser

Ugnstemperatur 200°

5 dl kärnvetemjöl med fullkorn
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
0,75 dl torkade gojibär
0,75 dl torkade aprikoser
2 msk honung
2 msk matolja
4 dl naturell turkisk yoghurt

Blanda samman alla de torra ingredienserna i en bunke och använd gärna en sil så att det inte blir några klumpar i mjölet.

Hacka aprikoserna och häll i dom i bunken tillsammans med gojibären.

Tillsätt sen de övriga ingredienser och rör ihop till en smet, tänk på att detta inte är en smet som ska jäsa och kommer därför att vara ganska kladdig.

Häll sedan i degen i en smord brödform.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50-60 minuter, det kan hända att du efter halva tiden måste lägga på en bit aluminiumfolie så att inte brödet blir för bränt.

Låt brödet svalna utan form inlindat i en bakduk på galler.

image

image

Kakor med blåbär

Ugnstemperatur 175°

200 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
24 blåbär
24 lysmelk

Blanda alla ingredienser till en jämn deg i en bunke. Låt den sen vila i kylen i ca 30 minuter innan du börjar baka. För att få dessa till just 24 bitar kan du väga degen och dela det på 24 och väga varje bit innan du rullar (efter ett tag tar man ungefär det man behöver).

Rulla sedan degen till små bollar som du sedan gör en grop i (jag använder mig av knogen på pekfingret) och lägg dessa i små kakformar.

Lägg sedan i ett blåbär och avsluta med att lägga en lysmelk ovanpå.

Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Låt dom sedan svalna på galler.

image

image

image

LYCKA TILL!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Post Navigation